Набиране на средства за Международния ден на жената

Набиране на средства за Международния ден на жената

В Деня на жената, ще подкрепим инициативата на ВКБООН, насочена към жените бежанци: в помощ на всички жени в кризисни райони. За по-добри перспективи и сигурно бъдеще!

Icon

Представете си за момент, че трябва да напуснете родната си страна, принудени от война, защото земетресение е разрушило всичко или защото принадлежите към етническа група, която е преследвана. Може би и бременна или с деца?

Това, през което трябва да преминат жените в бягство, ни кара да се ядосваме и да се натъжаваме едновременно и затова призоваваме за съвместна кампания за набиране на средства по случай Международния ден на жената за инициативата на ВКБООН "Жени в бягство".

В периода от 7.3.-9.3.2023 г. може да дарите тук. Ние ще удвоим всички дарения, получени към нас през този период.

🖤 ДАРЕТЕ ТУК 🖤

Повече бежанци от всякога

Около 103 милиона души по света са бежанци. Това е повече от 1% от световното население и броят им се увеличава драстично. От края на 2021 г. към тях са се прибавили 13,6 милиона души, които е трябвало да напуснат домовете си. Основната причина за това 15% увеличение е войната в Украйна. По-голямата част от тях са жени и деца.

Настоящата ситуация в Турция и Сирия е особено тежка:

Турция е страната, която в момента приема най-много бежанци - 3,7 милиона. Поради това земетресението през февруари тази година засегна и много хора, които вече бяха загубили всичко, за втори път. В допълнение към това е и суровата зима с температури около нулата.

В Украйна ситуацията не говори за облекчаване след една година война: Много семейства са загубили домовете си и чакат в спешни приюти в Украйна и в чужбина облекчаващата новина за края на войната.

Войната е проява на мъжество и винаги се води на раменете на най-слабите. Тези, които страдат, често са деца, възрастни и хора в неравностойно социално положение. Жените играят централна роля в кризисните райони: те често са тези, които се грижат за основните услуги: медицински заведения, грижи за децата и др.

Бягството никога не е доброволно!

Жените бягат основно по същите причини като мъжете: по политически или религиозни или защото принадлежат към определена етническа или социална група. Съществуват обаче и специфични за жените причини за бягство, които не засягат мъжете по същия начин, като например сексуална експлоатация, генитално осакатяване, принудителни бракове или домашно насилие, които принуждават жените да напуснат домовете си.

Насилие над жени

Когато социалните и обществени структури в дадена страна се променят, склонността към насилие често се увеличава. Отвличанията и системните изнасилвания на жени и момичета често са резултат, но за съжаление често са и част от военната стратегия. Жертвите на насилие често страдат от дългосрочни психологически последици през целия си живот - от депресия до мисли за самоубийство и социална изолация.

През последните години пандемията допълнително влоши ситуацията:

Например насилието срещу жени бежанци се е увеличило не само в родните им страни. Секторът на нископлатените услуги, както и неформалните сфери на работа, често са напълно разрушени в резултат на пандемията, поради което много жени губят средствата си за препитание.

Бедността в много региони също се е повишила. Там, където бедността се увеличава, за съжаление се увеличават и принудителните бракове, детският труд и трафикът на хора. Много момичета бежанци по света са принудени да се откажат от образованието си и вместо това да работят или дори да напуснат домовете си.

Несигурни условия на предвижване

Жените бежанци често са изложени на опасни ситуации: сексуално насилие, липса на защита, липса на хигиенни грижи, често без достъп до храна в продължение на дни.

Но и самият полет крие особени рискове за жените: Много от тях носят със себе си децата си. За съжаление, достъпът до санитарни продукти, пелени и други подобни често е проблемен. Бременните и болните жени нямат достъп до медицинска помощ или лекарства.

Жените: Носители на надежда

Въпреки всички тези пречки жените и момичетата проявяват голяма устойчивост, находчивост и смелост, за да преодолеят тези проблеми. В много случаи те са тези, които събират сили, за да възстановят не само собствения си живот, но и този на семействата си.

Организациите за помощ играят централна роля в тази област: те се грижат за това децата, родени в бягство, да бъдат издадени актове за раждане. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) обръща специално внимание на нуждите на жените във всички свои програми. Сред тях са програми за образование на момичета и жени, както и програми за заетост, които дават възможност на жените да станат независими. Важни са и основните мерки за закрила, като например осигуряването на безопасни подслони и отделни санитарни помещения. По този начин инициативата "Жени бежанци" създава нови перспективи.

Програмата на ООН за подпомагане на бежанците отговаря на нуждите на жените, когато това е възможно, и използва техните силни страни:

"Нашата цел е да се възползваме от богатия опит, умения и стремежи на жените и да им помогнем да реализират пълния си потенциал - чрез по-добър достъп до образование, достойна работа и правни и здравни услуги."
Комисарят на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Инициативата на ООН за бежанците е една от организациите, които помагат на място възможно най-бързо след бедствие като земетресението в Турция и Сирия. Специалните нужди на жените винаги се вземат под внимание. Бихме искали да подкрепим тази важна дейност на Агенцията на ООН за бежанците.

Помогнете на жените бежанци да получат перспективи и дарете директно средства за програмата Women on the Run.
Ние от своя страна ще удвоим всички дарения, получени между 7.3. и 9.3.2023 г.!

🖤 ДАРЕТЕ СЕГА! 🖤

Препоръчваме ви

-10% ваучер за теб!

Фон на бюлетина

− Бюлетин −

Oh hey!

Ние сме Pure Skin Food и сме решени да възстановим блясъка на вашата кожа. Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получите
10% отстъпка на следващата Ви поръчка!

С регистрацията за бюлетина вие се съгласявате, че ние ще обработваме вашата информация в рамките на нашата Декларация за поверителност.